Onze diensten

  Marketing automation
  E-mail marketing
  Webdevelopment
  Online Marketing
  Grafisch Ontwerp
  Webdesign

Bookerz dochters

  Horecamenukaarten.nl
  Glampingz.nl

De online succesfactor: omnichannel automation

Data inzichtelijk en bruikbaar maken: de belangrijkste succesfactoren voor Amac. Tijdens de Webwinkel Vakdagen in januari 2019 namen Michael Dekker (Amac) en Harmen Spijkers (Bookerz) hun luisteraars mee in de online fases die Amac afgelopen 2 jaar doorliep en waardoor de conversie groeide. 
 

Persoonlijke klantbenadering online doorvertaald

64 procent omzetgroei en online 50 procent in de plus. Dankzij de omnichannelformule groeit Amac hard. Hospitality bied je niet alleen in je winkels, maar met marketing automation ook online. 
 
Zowel in de recent geopende vestiging in The Wall (Utrecht) als in alle andere vestigingen van Amac, lopen on- en offline ervaringen naadloos in elkaar over. Amac.nl is zelfs de snelstgroeiende ‘vestiging’. Tegelijkertijd kiest een groeiend aantal klanten (nu al 30 procent) ervoor om online bestelde items in een winkel op te halen.
 

Stap voor stap naar een omnichannel beleving

Aan omnichannel automation ‘doe’ je niet zomaar even. Daar is durf (en ja, ook wat kapitaal) voor nodig. De ontwikkeling ging dan ook in fasen. 
 

Datakoppeling voor e-mailmarketing

Ook bij Amac was de eerste stap op weg naar een geautomatiseerd marketingproces het vervangen van bulkmails door gepersonaliseerde bulkberichten en transactionele mails. Vervolgens zorgden we voor een datakoppeling tussen de e-mailsoftware (Copernica) en het e-commerceplatform (Magento). Online bestelgedrag werd zodoende bruikbaar om campagnes op in te richten. Koop je een Mac? Dan krijg je korting op een bijpassend accessoire. Ben je nog niet tot koop overgegaan, dan krijg je een nieuw apparaat aanbevolen. Deze eerste stap leverde een gemiddelde click-to-open-stijging op van 145 procent. 
 

Offline verkoopkanaal integreren

Na het in kaart brengen van online gedrag, werd ook offline gedrag interessant. Het lijkt logisch om iemand die in je webshop een laptop koopt hierna een bijpassend product te tonen in een e-mail. Als zo iemand die aanschaf echter al in een winkel heeft gedaan, sla je toch de plank mis met je ‘aanbieding’. 
We koppelden dus ook het kassasysteem van SAP voor nóg nauwkeuriger automatisering. Daarbij zochten we naar gemene delers, zodat data ook zonder uniek identifier (klantnummer) gematcht kan worden. Denk aan een specifiek postcodegebied of mailadres. Amac kan hierdoor elke klant op dezelfde manier volgen, ongeacht het gekozen verkoopkanaal. Offline kopers worden ook per mail gevraagd een review te geven en de service wordt achteraf gepersonaliseerd. Koop je in de winkel een iPhone, dan krijg je nadien tips per mail over het gebruik en relevante aanbevelingen over het product.
 

Gedrag in kaart en daarop inspelen

We breiden momenteel samen met Amac de tech stack verder uit. Een koppeling met het Data Management Platform van Blueconic maakt het mogelijk om gedrag geautomatiseerd in een onbeperkt aantal segmenten te verdelen. Ongeacht het kanaal, natuurlijk.
 
Gedrag dat we in kaart brengen, zijn bijvoorbeeld aankoopfasen en de snelheid waarmee een klant tot aankoop overgaat. Ook verzend- en kanaalvoorkeur, engagement, interessegebieden en surfgedrag van klanten wordt meegenomen.
 
De eerste metingen liegen er niet om. De impressie van een e-mail die aansluit bij de interesse die iemand op de website toonde, is wel 80 procent hoger dan wanneer een mail daar niet op aansluit. Spelen we ook nog eens in op het favoriete moment waarop de klant mails ontvangt, dan groeit de zichtbaarheid met wel 150 tot 190 procent. 
 
 

Relevante persuasion

Behalve in genoemde segmenten zien we veel potentiële groei in de toepassing van persuasion. Persuasieve marketing is in de basis niet nieuw. Booking.com doet het al jaren. Het wordt pas interessant als je relevante persuasion toepast. Door het systeem steeds kleine A/B-testjes te laten doen, kun je prijsgevoelige bezoekers (ze sorteren direct op bedrag, het signaal!) eerder tot aankoop laten overgaan door de prijs in het groen te tonen. Is iemand niet vatbaar voor prijs, maar vooral op zoek naar een snelle levering of voldoende voorraad, breng dan bijvoorbeeld je winkels in de buurt prominenter onder de aandacht. 
 

Zelf van start of klaar voor een volgende fase?

Door de verschillende fasen met zorg te doorlopen (en te durven investeren in het kanaal met de grootste ROI!) weet Amac met steeds minder handmatige inspanning relevant te blijven, over kanalen heen. Onder de internationale Premium Resellers worden ze gezien als een voorbeeld.
 
Ook starten of doorpakken met marketing automation?