Onze diensten

  Marketing automation
  E-mail marketing
  Webdevelopment
  Online Marketing
  Grafisch Ontwerp
  Webdesign

Bookerz dochters

  Horecamenukaarten.nl
  Glampingz.nl

AVG. GDPR. Gedoe of juist een kans?

Het is zover. De veelbesproken Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is van kracht. In ‘hip’ Engels: GDPR (General Data Protection Regulation). Maar het betekent gewoon hetzelfde. Alle bedrijven in de Europese Unie moeten voldoen aan deze nieuwe wet, die de Wet bescherming persoonsgegevens vervangt.
 
Over de wet zelf is al genoeg gezegd en geschreven, dat gaan we niet nog ’ns dunnetjes overdoen. Bezoek vooral www.hulpbijprivacy.nl als u zich daar nog eens in wilt verdiepen. Of google erop. Kan niet missen. 
 
Interessant is wat u op vlak van marketing nu nog kunt en mag doen met de wetenschap dat die elegante dame met dubbel D (van wie we om privacyredenen hier de naam niet zullen noemen) vijf keer per jaar een rode bh bij u koopt en nooit een sportieve witte. Luke, onze campagnemanager, weet daar alles van.
 
  

Wie gaat het iets aan?

De nieuwe wet gaat iedereen iets aan. Organisaties, verwerkers van informatie (zoals wij) en niet in de laatste plaats: uw klant.
 
Als retailer wilt u graag weten wie er nu eigenlijk in uw webwinkel komt. Dat is online niet anders dan offline. U wilt graag weten hoe u deze bezoekers nóg beter van dienst kunt zijn en wat hun voorkeuren zijn, net als in de ‘echte’ wereld. Dat kan en mag, maar door de AVG wel onder strengere voorwaarden.
 
  • Toestemming vragen om gegevens te verwerken is verplicht. 
  • Die gegevens onherroepelijk wissen als de consument dat wil, moet ook. 
  • Lukraak e-mailen, checkboxen voor Opt-In of Algemene voorwaarden automatisch aanvinken, dat mag niet (meer). Zelfs niet als uw e-mails supergoed gepersonaliseerd zijn en volledig aansluiten op het profiel wat u van uw klant heeft opgebouwd.  
 

Gaan mensen hun gegevens nog wel geven? 

Offline vindt bijna iedereen het fijn om in een winkel persoonlijk advies te krijgen op basis van je eigenschappen en interesses. Online ligt dat gevoeliger, maar als een vrouw van middelbare leeftijd iedere week algemene mails in haar inbox krijgt met de hipste bh’tjes voor tieners, gaat er ook iets mis in de marketingstrategie, nietwaar? 
De conversie zal niet bijster hoog zijn op dergelijke mails, schatten wij zo in. Als die mails dan ook nog eens beginnen met ‘Hoi,’ in plaats van ‘Beste [voornaam],’ of erger, ‘Beste meneer’, dan krabt deze consument zich toch ook achter de oren? 
 

E-mail die boeit

De AVG is een ‘moetje’ dat u niet moet onderschatten, maar ’t is niet alleen saai en verplicht. Natuurlijk, het is superbelangrijk dat elk bedrijf zich aan deze wet houdt, maar voor uw marketingactiviteiten hoeft het zeker niet belemmerend te zijn. Draai het eens om en zie de voordelen voor alle partijen. Mensen die hun gegevens geven, doen dat bewuster en dat betekent juist dat u die gegevens beter kunt benutten. U schiet minder met hagel en wordt (nog) persoonlijker en relevanter in het (online) contact met uw klant. Een consument die bewust toestemming geeft voor het gebruiken van z’n gegevens, is een consument die meer openstaat voor wat u te bieden heeft. 
 
  • Geen algemene nieuwsbrieven meer in zijn - toch al overvolle - mailbox. Wel persoonlijke mailtjes met geselecteerde artikelen op basis van interesses en bijvoorbeeld eventueel eerdere aankopen.
  • Geen ‘Nu alle kinderdekbedden 2 + 1 gratis’ als je geen kinderen hebt. Wel ‘Eenpersoons dekbedovertrek 2 + 1 gratis’ als de consument student is.
  • Geen ‘De beste grasmaaier voor jouw gazon’ terwijl de klant drie hoog achter op 50 vierkante meter woont. Wel ‘Vrolijk je balkon op met kunstgras of een buitenkleed’. 
  • Geen ‘Koop nu een wasmachine met korting’ terwijl deze klant er vorige week voor de volle prijs een heeft aangeschaft. Wel ‘Hoe draait jouw wasmachine? Nu jouw favoriete wasmiddel met korting’.
 
Met de juiste segmentatie en de juiste content wordt het alleen maar leuker voor uw klanten om berichtjes van u te ontvangen. En zeg nou zelf, het maken van campagnes is dan toch ook veel interessanter? 
 
Bookerz is geregistereerd Copernica partner. 
 
 
P.s. Natuurlijk hebben we onze eigen privacy policy ook door de wasstraat gehaald.