Onze diensten

  Marketing automation
  E-mail marketing
  Webdevelopment
  Online Marketing
  Grafisch Ontwerp
  Webdesign

Bookerz dochters

  Horecamenukaarten.nl
  Glampingz.nl

Geotargeting in e-mailmarketing

Stel, je golft graag en wilt morgen een ronde lopen op je favoriete baan in de buurt. Je checkt, voor je een starttijd reserveert, nog even je mail en hebt een bericht met golfaanbiedingen gekregen. Bijvoorbeeld een aanbieding voor 50% korting op een greenfee, op honderd kilometer van je woonplaats. Wat doe je?
 
Zoals de meeste mensen, verwijder je waarschijnlijk deze mail wegens ‘niet relevant’. Misschien ben je zelfs geïrriteerd vanwege de nutteloze inhoud en dus meld je je af voor de nieuwsbrief. Je reserveert een starttijd bij de baan om de hoek. Maar wat als één van de aanbiedingen van een andere golfbaan bij jou in de buurt is? Dan bedenk je je misschien en kies je een keer voor een uitdagend rondje op een, voor jou, onbekendere baan.
 
Contextuele e-mailmarketing op basis van geotargeting. Dat realiseerden we voor ANWB Golf. De case werd in 2018 als één van de beste e-mailmarketingcampagnes gepresenteerd op de Webwinkel Vakdagen.
 
 

Geografische relevantie

Een nieuwsbrief versturen, is geen kunst. Dat wordt het wél als je elke ontvanger wilt voorzien van relevante content en dat handmatig moet doen. Bovendien, hoe zorg je ervoor dat de content in elke mail ook nog overzichtelijk geordend is? 
Voor ANWB Golf ontwikkelden wij een tool waarmee zij in staat zijn om automatisch geografisch gerichte e-mails te versturen. E-mails die de relevantie voor en de betrokkenheid van de lezer enorm vergroten.
 
Alle leden ontvangen nu uniek gepersonaliseerde e-mails. Deze zijn gebaseerd op de afstand van hun adres tot de aanbieding of wedstrijd. Door onze tool is geen handwerk meer nodig en target ANWB Golf automatisch, op basis van postcodes. 
 

Hoe dan?

Onze tool haalt automatisch golfaanbiedingen en -wedstrijden op van de website van ANWB Golf. Deze content krijgt aan de achterkant een postcode mee waarop de tool zich baseert.
 
Onze technologie zet deze postcodes om naar een lengte- en breedtegraad op onze aardbol, zodat we ermee kunnen rekenen. De uitkomst van de rekensom, daarop zetten we omtrek van bijvoorbeeld 50 kilometer. Vervolgens matchen we deze getallen met de beschikbare profieldata in de marketingsoftware van Copernica. Elk profiel (lid van ANWB Golf) heeft immers ook een postcode die je kunt omrekenen naar een lengte- en breedtegraad.
 

Marketing automation

Concreet roepen we vanuit Copernica onze tool aan op basis van een aantal variabelen. De tool selecteert automatisch, uit de opgehaalde content van de website, welke set van aanbiedingen of wedstrijden relevant is voor ontvangers en geeft die input terug naar Copernica. Op deze manier is het mogelijk elk ANWB Golflid volledig unieke, op zijn profiel gebaseerde mails te sturen. Handmatig selecteren van profielen en/of content is daarmee verleden tijd.
 

Variabelen

De regels voor het tonen van content in e-mailnieuwsbrieven zijn variabel. Zo kan ANWB Golf de straal rond een postcode per keer aanpassen. Ook andere variabelen kunnen automatisch worden toegevoegd om de relevantie van e-mails nog verder te vergroten. Denk aan:
 
  • Het aantal items per e-mail. Bijvoorbeeld alleen een top 3 of top 5 van meest relevante aanbiedingen, ook al zijn er meerdere te vinden die interessant zijn voor de ontvanger.
  • Het type wedstrijden om je voor aan te melden, op basis van spelniveau (handicap). Iemand met handicap 24 hebt, krijgt bijvoorbeeld géén uitnodiging voor wedstrijden in de handicapcategorie 54-36. 
  • De gekozen omtrek waarbinnen content getoond wordt. Bijvoorbeeld  aanbiedingen op maximaal 50 kilometer van het adres van een lid.

 
 

Resultaat: een dikke plus

De openrate van e-mails op basis van geotargeting steeg in deze case met 56% ten opzichte van generieke nieuwsbrieven zonder targeting op postcodegebied. Het aantal kliks in e-mails steeg met 15%.
 
Door slim om te gaan met beschikbare data was de tijdswinst in deze case bovendien énorm. ANWB Golf heeft honderdduizenden leden, zie daar maar eens handmatig een persoonlijke nieuwsbrief voor te maken. Dat is gewoonweg niet te doen.
 
Met slimme technologie is het mogelijk om automatisch elk gewenst contentelement uit je website over te nemen in je e-mails: de afbeelding bij een artikel, wedstrijddatum, de prijs voor deelname, je bodytekst en bijvoorbeeld de URL achter je call to action button. Zo houd jij tijd over voor nóg leukere dingen van het marketingvak! 
 

Ook starten of doorpakken met marketing automation?